Project Description

iButton sustav

My Button sustav se temelji na iButton tehnologiji koja upotrebom 1-wire protokola omogućuje sigurnu identifikaciju korisnika.

iButton

iButton se, zahvaljujući 1-wire komunikaciji čija uporaba zahtijeva samo dvije linije, može smjestiti u tzv. Can kućište izrađeno od kvalitetnog inox čelika koje je otporno na vlagu (potpuno uranjanje u vodu ne šteti iButtonu), udarce, savijanje, slučajno oštećivanje i sl.iButtoni dolaze u dva MicroCan kućišta (F3 i F5), promjera 17.35 mm, koja se razlikuju samo po debljini. Debljina kućišta za model F5 iznosi 5.89mm, odnosno 3.1mm za model F3, a svaki sadrži jedinstveni 64-bitni ključ. MyButton sistem pruža veliku fleksibilnost te omogućuje prilagodbu krajnjoj aplikaciji.

Cijeli uređaj sastoji se od iButton prihvatnika, alfanumeričkog LC zaslona, upravljačkog i komunikacijskog modula. Sistem je moguće napajati iz USB sabirnice ili eksternog izvora. Na prednjoj maski uređaja nalazi se LC zaslon, iButton prihvatnik te signalne LE diode. Upravljački modul sadrži mikrokontroler, RTC (real time clock), vanjsku memoriju, te izvršni stupanj koji omogućuje kontrolu fizičkog pristupa.

Korisnik se na sustav prijavljuje prislanjanjem iButton ključa na prihvatnik, čime upravljački modul provjerava nalazi li se prijavljeni ključ u bazi (u vanjskoj memoriji ili PC računalu). Prihvaćanjem ključa vrši se identifikacija korisnika, bilježi se točno vrijeme pristupa, na LC zaslonu ispisuje se ime korisnika, a prema potrebi se isključuje alarmni sustav i aktivira izlazni stupanj (npr. električna brava). Komunikacijskim je modulom, putem USB ili RS232 sučelja, moguće pročitati zapise svih autorizacija pohranjenih u vanjskoj memoriji, kao i omogućiti, tj. Onemogućiti, ulaz pojedinim korisnicima. Dodatna mogućnost je i vremensko ograničenje pristupa pojedinim korisnicima. Za potrebe sustava razvijen je Windows softver za nadzor i pregled ulaza, odnosno izlaza, određenih korisnika, te podešavanje cjelokupnog MyButton sustava.