Project Description

Human Error (Bežični MCS)

Human error

Suradnja Marije Šćekić (Histeria Nova) i Byte Laba započela je procesom stvaranja plesnog projekta “Human Error”, kod kojeg se javila potreba za razvojem bežične verzije sustava za snimanje pokreta – Motion Capture System.

Motion Capture System, razvijen u Byte Labu, je sustav koji se bazira na većem broju malih akcelerometara. Sustav pronalazi primjenu u medicini gdje omogućuje praćenje akceleracije i gibanja ključnih dijelova tijela. Akcelerometrija je našla svoju primjenu u analizi hoda kod pacijenata s bolestima ili ozljedama primarno lokomotornog sustava i živaca.

Cijeli sustav praktički je smješten na ljudskom tijelu – od senzora do modula koji će od njih prikupljati podatke te ih bežično odašiljati do računala. Senzori bilježe svaki pokret, a postavljaju se na ključna mjesta na tijelu – na zglobove ruku, nogu, na kralježnicu…

Znajući položaj svakog senzora na tijelu, iz dobivenih je podataka moguće, uz pomoć računala, rekonstruirati svaki pomak tijela te na taj način snimiti pokret. Pokret se može iskoristiti kao osnova za stvaranje zvuka. Pomak određenog dijela tijela u nekom smjeru generira zvuk, a intenzitet pomaka određuje intenzitet zvuka.

U sklopu Human error projekta, Motion Capture sustav poslužit ce kao instrument koji pokret tijela pretvara u zvuk. Na taj način izvođaču je pružena mogućnost stvaranja zvuka izravno na sceni putem vlastitih pokreta, što uvodi dodatnu dinamiku u čitavu predstavu.

Tehnički podaci:

  • uzorkovanje podataka 100 puta u sekundi
  • bežična komunikacija – FSK modulacija @ 868 MHz
  • domet odašiljanja podataka do 150m
  • baterijsko napajanje (30mA@ 3.6V – za vrijeme snimanja)